18-02-2016

Losoperatie van opslagtanks voor hergebruik van CO2 bij Alco Bio Fuel in Gentse haven


Bij Alco Bio Fuel in de haven van Gent worden op woensdag 17 en donderdag 18 februari enkele grote opslagtanks gelost. Bij deze grote losoperatie worden 4 tanks uit evenveel binnenvaartschepen gelost en vervolgens op het terrein opgesteld. De opslagtanks worden gebruikt in een productieproces om CO2 vloeibaar te maken voor een product uit de voedingsindustrie, zoals bubbels in frisdranken.

Bekijk hier de beelden van de losoperatie.

De 4 tanks komen in het Rodenhuizedok aan per binnenschip, een tank per schip. Het lossen van 1 tank neemt zowat 2 uur in beslag. Voor de 4 tanks wordt de hele woensdag gebruikt. Op de kaai worden ze op 4 speciale wagens geladen. Vervolgens worden ze enkele honderden meters verder gereden om op donderdag rechtgezet te worden.

Tanks van 30 meter hoog en 68 ton zwaar
De 4 opslagtanks dienen voor de installaties van GreenCO2, een fabriek voor het vloeibaar maken van 100.000 ton CO2 per jaar. Elke tank is 30 meter hoog, heeft een diameter van 3,5 meter en weegt 68 ton. Elke tank heeft ook een inhoud van 300.000 liter voor de opslag van vloeibare CO2 bij een temperatuur van -20°C en een druk van 20 bar.

Hergebruik van CO2 in de voedingsindustrie
In mei 2015 kondigden de bioraffinaderij Alco Bio Fuel en de industriële gasleveranciers Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek aan dat ze samen jaarlijks in de Gentse haven maar liefst 100.000 ton CO2 gingen verwerken. In totaal investeren ze 15 miljoen euro in een gloednieuwe installatie voor koolstofdioxide bij Alco Bio Fuel nabij het Rodenhuizedok.

De CO2 komt vrij wanneer Alco Bio Fuel biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa is organisch materiaal dat onder meer stroom en biobrandstof levert. Na behandeling in de nieuwe installatie kan de CO2 worden hergebruikt. CO2 is beter bekend als koolstofdioxide of – in vloeistoffen – koolzuur. Het zorgt bijvoorbeeld voor de verfrissende bubbels in frisdranken. Het wordt ook gebruikt bij de zuivering van drinkwater en vormt een alternatief voor de agressieve zuren die nodig zijn om afvalwater te neutraliseren. De vaste vorm van CO2 is droogijs, een bekend koel- en reinigingsmiddel.

100.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar
Midden 2016 moet deze nieuwe installatie operationeel zijn. Die recupereert en zuivert het CO2-gas dat vrijkomt bij het vergistingsproces van ethanol en zet het om in vloeistof. Resultaat: een vermindering van de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar. Alco Bio Fuel verkleint op deze manier de CO2-voetafdruk van bio-ethanol en verlaagt ook de CO2-uitstoot in de haven.

Goed voor het milieu en het vertrouwen
Deze investering past in het beleid van het Havenbedrijf Gent om de haven duurzaam te ontwikkelen. De investering draagt ook bij tot de realisatie van het klimaatplan van de stad Gent. Het betreft immers niet enkel een vermindering van de CO2-uitstoot. Door deze samenwerking worden activiteiten op een en hetzelfde bedrijfsterrein gegroepeerd wat heel wat transport in en rond de haven bespaart. Bovendien is dit een voorbeeld van hoe een afvalstof van het ene bedrijf een grondstof voor een ander bedrijf kan zijn.

Een investering door een bestaand bedrijf in het havengebied geeft ook nog eens blijk van vertrouwen in de verdere ontwikkeling van de haven en het gevoerde beleid van het Havenbedrijf. Bovendien versterkt deze investering de internationale positie van de biocluster die onder meer biobrandstoffen produceert.

 

Over Alco Bio Fuel (ABF)

  • verwerkt biomassa (in dit geval tarwe en maïs) in de Gentse haven tot duurzame producten als bio-ethanol, proteïnerijk diervoeder en maïsolie en produceert daarnaast ook duurzame elektriciteit
  • is een joint venture tussen de Alcogroup, Vanden Avenne & Vandema en AVEVE/Wal.Agri

 

Over Messer Benelux

  • maakt deel uit van het Duitse familieconcern Messer Group GmbH
  • produceert en verdeelt een breed gamma van industriële gassen, zoals stikstof, zuurstof, argon, waterstof, helium en dus ook koolstofdioxide
  • adviseert klanten over de uiteenlopende toepassingsmogelijkheden van deze gassen

 

Over IJsfabriek Strombeek

  • is een Belgisch familiebedrijf gevestigd in Meise
  • voorziet voornamelijk de Belgische markt van een brede waaier aan gassen en droogijs voor onder meer de voedsel- en drankindustrie en de medische industrie

 

 

original announcement published on 17/02/2016 on the site of Port of GhentRead other news